KEHUVAn audiodokumentit nyt radio-ohjelmana!

Nuorten parissa toteutetut keho- ja ruokateemaiset audiodokumentit ovat nyt julkaistu myös Ylellä lyhytdokumenttien sarjana! Kokonaisuus on taitavan Katarina Blomqvistin käsialaa, samoin kuin yksittäiset dokumentit. Löydät kokonaisuuden Yle Areenasta.

Dokumenttien avulla pääsee syväsukeltamaan suoraan nuorten ruoka- ja kehosuhteen yksityiskohtiin. Ne ovat välillä kimurantteja, välillä taas saavat aurinkoisempia sävyjä.

Sampsa Oinaalan kirjoittama radioarvostelu ”Intiimit lyhytdokumentit selvittävät syrjäytyneiden nuorten ruokasuhdetta” on luettavissa Helsingin Sanomien verkkosivulta.

Hanke päättyi, mutta KEHUVA-lähestymistapa jatkaa

Kehonkuva hyvinvoinnin perustana (KEHUVA) -hanke päättyi lokakuun lopussa 2019. Siinä kehitetty KEHUVA-lähestymistapa jatkaa kuitenkin elämäänsä, samoin kuin tämä KEHUVA-verkkosivusto. Hankkeen kokemukset osoittavat, että KEHUVAn kaltaiselle lähestymistavalle on tarvetta ja tilausta ruoka- ja kehoteemoja työssään käsittelevien ammattilaisten arjessa.

KEHUVA-verkkokoulutus on nyt avoinna kaikille keho- ja ruoka -teemoista kiinnostuneille ammattilaisille. Tuunasimme koulutusta hieman aiempien koulutuskokemusten pohjalta. Kaiken kaikkiaan KEHUVA-koulutuksiin on oltu kovin tyytyväisiä: Lähes 300 koulutuksiin osallistuneesta ammattilaisesta yli 92 % oli jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että pystyy hyödyntämään koulutuksessa oppimaansa työssään, 94% suosittelisi koulutusta kollegoilleen. Tämä palaute kannustaa meitä jatkamaan!

KEHUVA-nettisivuja on täydennetty myös hankkeen päätösseminaarin äänitallenteella ja nuorten kanssa toteutetuilla audiodokumenteilla. Ne löytyvät nettisivujemme Äänijulkaisut -osiosta.  

Hankkeen päätösseminaari järjestettiin lokakuussa Helsingissä G Livelabissa. Päätösseminaarissa kuunneltiin yhdessä audiodokumentaristi Katarina Blomqvistin ja Vamoksen nuorten kanssa toteutettuja audiodokumentteja, joissa nuoret avaavat kuuntelijoille ajatuksiaan ja kokemuksiaan omasta keho- ja ruokasuhteestaan. Päätösseminaarissa näistä koskettavista dokumenteista kuunneltiin neljä ja käytiin niiden herättämien ajatusten pohjalta kiinnostuvia ammattilaiskeskusteluja. Kaikki kuusi toteutettua audiodokumenttia on julkaistu myös omina kokonaisuuksinaan Äänijulkaisut-osiossa. Myös YLE on ollut kiinnostunut dokumenteista, ja julkaiseekin niiden pohjalta toteutetun dokumenttikollaasin 12.1.2020. Kiitos tästä yhteistyöstä YLElle! 

Syksyn 2019 aikana ehdimme myös tekemään yhteistyötä Ohjaamoiden Onni-hankkeen ja Turun kaupungin kanssa. Yhdistimme Turussa KEHUVA-lähestymistapaa Rakkaudella Minä -ryhmään, jossa yhdessä ryhmän nuorten kanssa pohdimme itsearvostuksen teemoja eri näkökulmista. Myös tässä ryhmässä KEHUVA-harjoitukset tuntuivat toimivan hyvin.

KEHUVA-lähestymistapaa integroidaan parhaillaan terveyden edistämisen määrärahalla toteuttavan SomeBody-hankkeen SomeBody® ja ruoka -koulutuksessa. SomeBody® on Satakunnan ammattikorkeakoulussa kehitetty lasten ja nuorten keho-, tunne- ja vuorovaikutustaitoja vahvistava ryhmätoteutuksiin perustuva menetelmä, jossa on paljon yhtymäkohtia KEHUVA-lähestymistapaan. Ammattilaisten SomeBody® ja ruoka -koulutuksessa hyödynnetään KEHUVA-verkkokoulutusta, jota täydennetään lähikoulutuspäivissä SomeBody-ryhmiin soveltuvien ruokaharjoitteiden opiskelulla.

KEHUVA-lähestymistapaa hyödynnetään myös Ruokakunta-hankkeessa, jota rahoitetaan niin ikään terveyden edistämisen määrärahalla. Ruokakunnassa kehitetään varhaiskasvatusikäisten lasten ruokailua ja ruokakasvatusta kuntatasolla muotoiluajattelua hyödyntämällä.

Myös ensi vuosi tuo kaikkea uutta ja mielenkiintoista tullessaan: julkaisemme tammikuussa uunituoreita KEHUVA-podcasteja, joissa tarkastellaan keskeisiä KEHUVA-teemoja, kuten ruokasuhdetta, kehonkuvaa, kehotietoisuutta ja syömishäiriöitä eri alojen ammattilaisten kanssa. Pysy siis mukana!

Verkkosivujen lisäksi KEHUVA jatkaa myös somessa. Instagramissa voit seurata meitä @KEHUVA-työote ja Twitterissä @kehuvahanke.

KEHUVA-koulutus Turussa 22.10.19

Turun KEHUVA-koulutuspäivä järjestetään klo 9-16 nuorten taide- ja toimintatalo Vimman salissa osoitteessa Aurakatu 16, Turku.

Koulutuspäivän ohjelma

Koulutuspäivän ohjelman löydät alta. Huomioithan, että ohjelmaan merkittyjen taukojen ajankohdat voivat poiketa hieman ohjelmassa ilmoitetuista.

9.00 – 9.30 Tervetuloa ja alkukysely

9.30-12.00 Aamupäivän aikana läpikäytäviä teemoja:

 • Työskentelyn ytimessä suhde itseen, kehoon ja ruokaan
 • Psykofyysisyys, keholähtöinen syöminen ja ravitsemusymmärrys

Aamupäivän aikana lyhyt tauko

12.00 – 13.00 Lounas

13.00 – 15.45 Iltapäivän aikana läpikäytäviä teemoja:

 • Suhde kehoon ja ruokaan muokkautuu vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa
 • Henkilökohtaisesta ammatilliseen: oman ruoka- ja kehosuhteen rooli työssä

Iltapäivän aikana lyhyt tauko

15.45 – 16.00 Loppukysely ja kiitos!

Huom. Jos et pystykään osallistumaan koulutuspäivään, peruthan osallistumisesi sähköpostitse Lilian Helkkolalle (etunimi.sukunimi@uef.fi). Näin voimme tarjota koulutuspaikan mahdollisille varasijoilla oleville henkilöille. Ilmoitathan myös etukäteen, jos et voi olla paikalla koko päivää tai tiedät saapuvasi myöhässä.

Ilmoittautuminen koulutukseen

Koulutuspäivään on vielä jäljellä paikkoja. Ilmoittautumaan pääset täällä.

Tervetuloa koulutukseen!

Kutsu KEHUVA-hankkeen päätösseminaariin

Tervetuloa KEHUVA-hankkeen päätösseminaariin! Seminaaritilaisuus on samalla hankkeessa toteutettujen keho- ja ruokateemaisten audiodokumenttien ensi-ilta.

Aika: Pe 11.10, klo 8.30 – 12.00.

Paikka: G LiveLab, Yrjönkatu 3, Helsinki

Seminaarissa pureudumme keho- ja ruokateemaan nuorten kanssa toteutettujen audiodokumenttien avustamana. Dokumenteissa nuoret kertovat henkilökohtaisia kokemuksiaan kehosta, ruoasta ja syömisestä. Pohdimme yhdessä sitä, millainen rooli suhteellamme kehoon  ja ruokaan on hyvinvoinnin rakentumisessa. Visioimme, miten me ammattilaiset voisimme jatkossa olla paremmin nuorten tukena kehollisuuteen ja ruokaan liittyvissä kysymyksissä ja tilanteissa.  Audiodokumenteista vastaa dokumentaristi Katarina Blomqvist.

Ilmoittaudu mukaan seminaariin viimeistään ti 1.10. mennessä. Paikkoja on rajoitetusta ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tietoja 27.8 Helsingissä järjestettävästä koulutuspäivästä

Syksyn koulutukset ovat startanneet ja myös Helsingin koulutuspäivä lähestyy. Helsingin koulutus järjestetään Helsingin Diakonissalaitoksen tiloissa osoitteessa Alppikatu 2, 00530 Helsinki. Koulutustila sijaitsee 5. rapussa, josta sisään tullessa yhdet portaat alaspäin ja lasiovesta (ovi P1) sisään. Alla kuva, johon rappu 5 on merkitty.

Koulutuspäivien ohjelman löydät alta. Huomioithan, että ohjelmaan merkittyjen taukojen ajankohdat voivat poiketa hieman ohjelmassa ilmoitetuista.

Huom. Jos et pystykään osallistumaan koulutuspäivään, peruthan osallistumisesi sähköpostitse Lilian Helkkolalle (etunimi.sukunimi@uef.fi). Näin voimme tarjota koulutuspaikan mahdollisille varasijoilla oleville henkilöille. Ilmoitathan myös etukäteen, jos et voi olla paikalla koko päivää tai tiedät saapuvasi myöhässä.

Tietoja Tampereella 15.8 järjestettävästä koulutuspäivästä

Tampereen KEHUVA-koulutus järjestetään torstaina 15.8 klo 8-16 Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella. Koulutustilana toimii Arvo A210-211. Reittiohjeet Kaupin kampukselle ja kampuskartan löydät täältä.

Koulutuspäivän ohjelman löydät alta. Huomioithan, että ohjelmaan merkittyjen taukojen ajankohdat voivat poiketa hieman ohjelmassa ilmoitetuista.

Huom. Jos et pystykään osallistumaan koulutuspäivään, peruthan osallistumisesi sähköpostitse Lilian Helkkolalle (etunimi.sukunimi@uef.fi). Näin voimme tarjota koulutuspaikan mahdollisille varasijoilla oleville henkilöille. Ilmoitathan myös etukäteen, jos et voi olla paikalla koko päivää tai tiedät saapuvasi myöhässä.

Lämpimästi tervetuloa KEHUVA-koulutuspäivään!

Terveisiä kevään koulutuksista & uusia koulutuspäiviä syksylle 2019

Kevään koulutuspäivät herättivät suurta kiinnostusta ja lähes kaikki koulutuspaikat täyttyivät. Näin jo koulutuksen käyneet ammattilaiset kommentoivat KEHUVA-koulutusta:

”Todella hyvä ja hyvin rakennettu kokonaisuus. Oli hyödyllistä päästä tekemään harjoituksia itse.”

”Hyvin ja selkeästi strukturoitu koulutus, monipuoliset opetustavat”

”Erittäin jäsennetty kokonaisuus, jossa teemat oli ”pureskeltu” heti ymmärrettävään ja käyttöön otettavaan muotoon. KIITOS!”

”Harjoitukset hyviä ja hienoa, että niitä tehtiin itse. Tarpeeksi aikaa keskustelulle. Rauhallinen, sopiva rytmi. Asiantuntevaa!”

”Lämmin kiitos asiantuntevasta sisällöstä <3! Kiitos, että saimme jakaa ja koulutus oli toiminnallinen.”

”Kiitos eriomaisesta ja innostavasta koulutuksesta! Uudenlainen lähestymistapa, hyviä toiminnallisia menetelmiä. Iso kiitos!”

Kysyimme koulutukseen osallistuneilta ammattilaisilta, kenelle heidän mielestään KEHUVA-koulutusta pitäisi järjestää. Muun muassa näin he vastasivat: 

 • kaikille sosiaali- ja terveysalalla toimiville
 • oppilashuollolle (kuraattorit, psykologit, terkkarit)
 • terveystiedon ja liikunnan opettajille, kouluterveydenhoitajille, koulupsykologeille
 • varhaiskasvattajille
 • erilaisille nuorten aikuisten ja taaperoikäisten vanhempien kanssa työskenteleville
 • ravitsemuksen/ruoan kanssa töitä tekeville
 • kaikille, jotka toimivat syömiseen, ruokaan ja muihin elämänalueisiin liittyvien ongelmien ja haasteiden parissa.
 • Hyvin monet ammattiryhmät hyötyisivät: sosiaalialalla olevat, opettajat, ihmisläheisessä vuorovaikutustyössä olevat ja kaiken ikäiset
 • luokanopettajille, terveydenhoitajille, varhaiskasvatuksen opettajille, sosiaalityöntekijöille, leikkipuiston sosiaaliohjaajille, iltapäiväkerhon ohjaajille – kaikille, jotka työskentelevät lasten ja nuorten kanssa pitkäkestoisesti

Kevään koulutuspäivien saaman suuren suosion johdosta KEHUVA-hanke järjestää lisää koulutuksia syksyllä 2019. Alla tähän mennessä varmistuneet koulutuspäivät:

Tampere 15.8.2019 Klo 8-16

Helsinki 27.8.2019 Klo 8-16 

Turku 22.10.2019 Klo 9-16

Ilmoittaudu mukaan syksyn koulutuspäiviin täällä.

Lataa koulutusmainos itsellesi pdf-tiedostona.

Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia. Koulutukseen osallistumisesta mahdollisesti aiheutuvat matka-, majoitus- ja ruokailukulut ovat omakustanteisia. 

Koulutuspaikat tarkentuvat myöhemmin ja asiasta tiedotetaan sähköpostitse kaikille ilmoittautuneille. Tarkemmat tiedot koulutuksista päivitetään myös hankkeen kotisivuille.

Tietoja kevään koulutuspäivistä

Kevään KEHUVA-koulutuspäivät ovat herättäneet suuresti kiinnostusta ja lähes kaikki koulutuspäivät ovat jo täynnä. Mahdollisia peruutuspaikkoja voi kuitenkin edelleen tiedustella sähköpostitse Lilian Helkkolalta (etunimi.sukunimi@uef.fi).

Koulutuspäivien ohjelman löydät alta. Huomioithan, että ohjelmaan merkittyjen taukojen ajankohdat voivat poiketa hieman ohjelmassa ilmoitetuista.

Kaikille kevään 2019 koulutuspäiviin ilmoittautuneille on lähetetty sähköpostitse lisätietoja koulutuspäivistä. Osalla viesti on valitettavasti ohjautunut roskapostikansioon tai se ei ole muutoin tavoittanut vastaanottajaansa. Jos et ole saanut sähköpostitse lisätietoja koulutuspäivästä, johon olet ilmoittautunut, alta löydät koulutuspäiväkohtaisesti sähköpostiviestin sisältämät tiedot .

Huom. Jos et pystykään osallistumaan koulutuspäivään, peruthan osallistumisesi sähköpostitse Lilian Helkkolalle (etunimi.sukunimi@uef.fi). Näin voimme tarjota koulutuspaikan mahdollisille varasijoilla oleville henkilöille. Ilmoitathan myös etukäteen, jos et voi olla paikalla koko päivää tai tiedät saapuvasi myöhässä.

Pe 17.5 ja Ma 27.5 Helsingissä järjestettävät koulutuspäivät

Koulutuspäivä järjestetään Helsingin Diakonissalaitoksen tiloissa osoitteessa Alppikatu 2, 00530 Helsinki. Koulutustila on auditorio (rappu 5), joka löytyy Alppikadun korttelista sisäpihalta. Alla kuva, johon rappu 5 on merkitty.

Varaathan mukaan lämmintä vaatetta, sillä auditorio, jossa koulutus pidetään, voi olla viileä.

Kartta Alppikadun korttelista, johon on merkitty rappu 5, jossa sijaitsee KEHUVA-koulutustilana toimiva auditorio.

Ke 22.5 Kuopiossa järjestettävä koulutuspäivä

Koulutuspäivä järjestetään Itä-Suomen yliopiston tiloissa osoitteessa Yliopistonranta 1 C, 70210 Kuopio.

1C on Canthia-rakennus. Sisään D-rapusta, joka on rakennuksen oikeassa laidassa. Tuulikaapista yhdet portaat ylös, niin saavut 5.kerrokseen. Seminaarisali (C)A500 on lasiovien takana vasemmalla.

Canthia-rakennuksen sijainti kampuksella löytyy kampuskartasta.

Ti 11.6 Turussa järjestettävä koulutuspäivä

Koulutuspäivä järjestetään Turun Vamoksen tiloissa osoitteessa yliopistonkatu 25 A, 4 krs. Alaovi sijaitsee kävelykadulla Yliopiston Apteekin vieressä, H&M-vaateliikettä vastapäätä. Alaovella on ovisummeri, josta nuolta painamalla löytyy Vamos Turku. Vaihtoehtoisesti voi painaa 19 ja tämän jälkeen ovikelloa. Kun summerista kuuluu ääni, oven voi työntää auki (ovi avautuu sisäänpäin). Vamos sijaitsee 4. kerroksessa, jonne pääsee joko portaita tai hissillä. Ovessa lukee Vamos. 

KEHUVA + SomeBody® = Ruokamoduuli

KEHUVA- ja SomeBody-tiimien yhteistyö saa jatkoa: Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt SomeBody® menetelmäksi kuntien hyvinvointityöhön -hankkeelle rahoitusta vuosille 2018–2020. Itä-Suomen yliopisto on yksi hankkeen osatoteuttajista, jonka vastuualueena on yhdessä SomeBody-tiimin kanssa kehittää SomeBody-ruokamoduuli.

SomeBodyn ruokamoduulin tarkoituksena on tarjota ruokaan ja syömiseen liittyviä lähestymistapoja ja menetelmiä käytettäväksi osana SomeBody-ryhmätoimintaa. Käytettävät menetelmät kehitetään KEHUVA-hankkeen kokemusten pohjalta. Käsiteltävät teemat voidaan valita ryhmän tarpeiden ja tavoitteiden pohjalta erilaisiin toimintaympäristöihin sopiviksi. Lue lisää Ruokamoduulista.