Osa 7. Henkilökohtaisesta ammatilliseen

Osan tavoitteet:

  • Kiteyttää koulutuksen antia ja havainnollistaa sen sovellettavuutta omassa työssä.

Osan tehtävät:

  1. Katso video: ”Henkilökohtaisesta ammatilliseen”
  2. Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen
  3. Pohdi ja osallistu keskusteluun

Johdanto teemaan

Koulutuksen viimeisen osion tarkoituksena on vetää yhteen koulutuksen antia oman työn kannalta. Mitä koulutus minulle opetti ja miten hyödyntää oppimaani ammatillisesti?

KEHUVA-hankkeessa tehty kehitystyö on toteutettu yhdessä Diakonissalaitoksen Vamos-palveluiden kanssa. Hankkeen alkaessa osa Vamos-palveluiden nuorten valmentajista aloitti omakohtaisen KEHUVA-prosessin. Valmentajien prosessiin sisältyi useita ruoka- ja kehoteemaisia työpajoja, jossa he kävivät läpi tässäkin koulutuksessa käytettyjä harjoitteita ja tutustuivat KEHUVA-toiminnan taustafilosofiaan ja teoriaan. Tämän lisäksi valmentajat syvensivät osaamistaan keho- ja itsearvostusteemoihin liittyen KEHUVA-hankkeen täydentävien menetelmien Voimauttava valokuvan tai SomeBody-menetelmän avulla. Lue lisää näistä menetelmistä hankeinfosta.

Oman prosessinsa päätteeksi valmentajat lähtivät yhdessä KEHUVA-tiimin kanssa suunnittelemaan ja kehittämään KEHUVA-toimintaa nuorille. Tämän työn myötä on kehitetty ja testattu suuri määrä erilaisia KEHUVA-teemaan liittyviä käytännön harjoituksia ja menetelmiä. Työn tulokset on koottu sähköiseen materiaalipankkiin, johon kaikki KEHUVA-koulutuksen käyneet ja oppimispäiväkirjan lähettäneet saavat sähköpostitse tunnukset.

Tehtävä 1. Katso video ”Henkilökohtaisesta ammatilliseen”

Seuraavalla videolla Vamos-valmentajat Katja ja Annukka keskustelevat Sannan kanssa omasta KEHUVA-matkastaan ja kokemuksistaan matkan varrella.

Tehtävä 2. Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen

Käy läpi koulutuksen aikana kirjoittamaasi oppimispäiväkirjaasi ja pohdi, mitä uutta olet oppinut ja millaisia oivalluksia sinulle on koulutuksen aikana syntynyt.

KEHUVAn nettisivuilta löytyy nuorten kanssa toteutettuja audiodokumentteja, joissa nuoret puhuvat kehosta ja ruoasta. Kuuntele ainakin 2 – 3 näistä nuorten audiodokumenteista ja valitse yksi dokumenteissa esiintynyt nuori. Pohdi oppimispäiväkirjaasi, miten olisit ennen koulutusta käsitellyt ruoka- ja kehoteemoja hänen kanssaan. Toimisitko nyt jollakin tapaa toisin? Jos, niin miten?

Tehtävä 3. Pohdi ja osallistu keskusteluun

Pohdi, miten eri tavoin voisit hyödyntää KEHUVA-koulutuksessa oppimaasi työssäsi. Jos koet, ettei koulutuksessa oppimaasi voi hyödyntää työssäsi, kerro miksi ei. Uskotko, että lähestyt ja käsittelet jatkossa keho- ja ruokateemoja eri tavoin. Miten tai miten et? Onko omakohtaisen ymmärryksen ja itsetuntemuksen lisääntymisellä vaikutusta siihen, miten jatkossa käsittelet ruoka- ja kehoteemoja? 

Tuo pohdintojasi ja mahdollisesti havaitsemaasi muutosta esiin sivun alaosan kommenttikentässä. Jos mahdollista, kerro myös konkreettisia esimerkkejä!

Huom. Kommentoida voi nimimerkillä. Sähköpostiosoitekentän voi jättää tyhjäksi.

Siirry koulutuksen lopuksi -sivulle

<- 6. osaan

Verkkokoulutuksen etusivulle

53 kommenttia artikkeliin ”Osa 7. Henkilökohtaisesta ammatilliseen

  1. Nimetön sanoo:

    Voisin hyödyntää oppimaani työssäni sekä henkilökohtaisissa kohtaamisissa että ryhmissä ja menetelmä sopii käytettäväksi niin aikuisten kuin nuortenkin kanssa. Harjoitusten avulla näiden teemojen käsittely on helpompaa. Näkökulma lähestyä ruoka- ja kehosuhdetta ja oman itsensä arvostamista syveni. Oli myös hyödyllistä tehdä itse harjoitukset, auttoi ymmärtämään etenkin suhteiden muuttumista ajan myötä.

  2. Nimetön sanoo:

    Keskustelen työssäni yksilötapaamisissa nuorten kanssa paljon mm. ateriarytmistä, ruokailun monipuolisuudesta, suhtautumisesta ruokaan ja yleensäkin liikunta ja terveystottumuksista. Kehuvan kautta sain uusia työkaluja keskustella näistä teemoista syvällisemmin ja päästää nuoren ääni vielä paremmin kuuluviin, etenkin niiden nuorten kohdalla, joilla on haasteita keho- tai ruokasuhteessa. Lisäksi esimerkiksi ruokakollaasia voisi käyttää ryhmätoiminnassakin. Koen että eri tehtävät ja testit madaltavat kynnystä tuoda vaikeitakin asioita esiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s