Osa 5. Kehosuhde

Osan tavoitteet:

 • Tunnistaa, millainen suhde itsellä on omaan kehoon
 • Tutustua myönteisen kehonkuvan viitekehykseen
 • Tutustua kehoteemaisiin harjoituksiin

Osan tehtävät:

 1. Harjoitus: Body appreciation scale -kysely (BAS2)
 2. Lue teksti: Myönteisen kehonkuvan viitekehys
 3. Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen

Johdanto teemaan

Oletko koskaan miettinyt, miten suhtaudut omaan kehoosi? Katsotko peilikuvaasi lempeästi vai näetkö helposti itsessäsi vain virheitä ja muutosta kaipaavia kohtia? Entä vertailetko omaa kehoasi muihin vai iloitsetko omasta ainutlaatuisuudestasi?

Tässä osiossa keskitytään tunnistamaan ja tutkailemaan suhdettamme omaan kehoomme Body Appreciation scale -kyselyä apuna käytetään. Oman kehosuhteen tutkailun lisäksi tutustutaan KEHUVA-toiminnassa käytettyyn myönteisen kehonkuvan viitekehykseen.

Tehtävä 1. Harjoitus: BAS2-kysely

Lataa tämän tehtävän lopusta itsellesi Body Appreciation Scale -kysely (BAS2) ja vastaa itsenäisesti kyselyn väittämiin. Pohdi tämän jälkeen joko parin kanssa/ryhmässä tai itsenäisesti seuraavia kysymyksiä:

 • Miltä harjoituksen tekeminen tuntui? Kiinnititkö vastatessasi huomiota erityisesti ulkonäköösi vai myös kehon toiminnallisuuteen? Opitko itsestäsi ja suhteestasi omaan kehoosi jotain uutta? 
 • Pohtikaa, voisiko testin tekeminen olla joillekin vaikeaa? Miksi tai miksi ei? Miten testiä voisi hyödyntää kehoteeman käsittelyssä nuorten (tai muun kohderyhmän) kanssa? 

Tehtävä 2. Lue teksti: Myönteisen kehonkuvan viitekehys

Lue linkin takaa löytyvä teksti myönteisen kehonkuvan viitekehyksestä. Kerro tämän jälkeen sivun alaosan kommenttiosiossa, mitä ajatuksia teksti herätti.

Huom. Kommentoida voi nimimerkillä. Sähköpostiosoitekentän voi jättää tyhjäksi.

Tehtävä 3. Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen

KEHUVA-verkkokoulutuksen käytyäsi saat tunnukset materiaalipankkiin, johon on koottu KEHUVA-hankkeen aikana kehitettyjä tai hyödynnettyjä harjoituksia ruoka- ja kehoteemaan liittyen. Alla olevaan tiedostoon (tiedosto avautuu lataa-painikkeen avulla) on poimittu materiaalipankista kolme esimerkkitehtävää. Tutustu niihin ja pohdi alla olevia kysymyksiä oppimispäiväkirjaasi.

 1. Soveltuisiko joku harjoituksista omaan työhösi? Miksi tai miksi ei
 2. Pohdi, millaisissa tilanteissa harjoitukset tai jokin niistä voisi toimia?

Siirry 6. osaan ->

<- 4. osaan

Verkkokoulutuksen etusivulle

61 kommenttia artikkeliin ”Osa 5. Kehosuhde

 1. Nimetön sanoo:

  Teksti myönteisen kehonkuvan viitekehyksestä herätti paljon ajatuksia ja ennen kaikkea herätti pohtimaan kehonkuvaa moniulotteisemmin. Omalla kohdallani teksti ehkä myös lisäsi ymmärrystä kehonkuvan määrittelemisestä ja siitä, mikä merkitys myönteisellä kehonkuvalla voi ihmiselle todella olla.

 2. Nimetön sanoo:

  Teksti korosti erityisesti kehonkuvaan liittyviä monenlaisia näkökulmia, joihin yksilö ei itse voi aina edes vaikuttaa. Esimerkiksi yskilönä on vaikea lähteä muokkaamaan sosiaalisia normeja tai käsityksiä ”ihannevartaloista”. Teksti toi kuitenkin esille lähestymistapoja, joiden avulla kehoa voi tarkastella luontevasti niin yksittäisenä, omana ja arvostettavana kokonaisuutena kuin joustavasti yhdessä ympäröivän maailman kanssa.

 3. Nimetön sanoo:

  Myönteisen kehonkuvan teksti kuvasi hyvin kehonkuvan monia osa-alueita, ja herätti huomaamaan sellaisiakin puolia, joita en ollut itse ajatellut aikaisemmin. Kuten tekstissä kävi ilmi, on myönteinen kehonkuva paljon muutakin kuin tyytyväisyyttä ulkonäköön. Uskon, että palaan tähän tekstiin monta kertaa tulevaisuudessakin, kun haluan pohtia omaa suhdetta kehooni ja sitä, mitkä ulottuvuuksista kaipaavat enemmän työskentelyä kokonaisuuden vahvistamiseksi.

 4. Nimetön sanoo:

  Tekstistä päällimmäisenä jäi mieleen se, miten huomiota voi kiinnittää ulkonäön sijaan kehon terveyteen ja toimivuuteen. Toki, nämä kaksi puolta eivät myöskään sulje toisiaan pois. Ulkonäöstään voi huolehtia, mutta sen ei kannata olla pääasia, mitä oman kehon arvostukseen tulee. Mieleen jäi myös se, miten länsimaissa kehotyytyväisyys ja painoindeksi ovat käänteisesti verrannollisia. Tämä kertoo aika paljon siitä, kuinka tärkeänä ”oikean” kokoisuutta yhteiskunnassamme pidetään. Mielenkiintoista on mielestäni myös se, miten ulkonäön kommentointi voi olla kaksipiippuinen juttu. Harmia voi aiheutua niin positiivisista kommenteista, kuin toisaalta myös niiden puutteesta. Mikä siis olisi hyvä linja sen suhteen, saako toisen ulkonäköä ja kehoa kommentoida, sitä sopii pohtia.

 5. Nimetön sanoo:

  Teksti herätti paljon erilaisia ajatuksia. Päällimmäisenä mieleen jäi, miten moniulotteinen kokonaisuus myönteinen kehonkuva oikeastaan onkaan. Myös sen muodostumisen kohdalla ollaan kaukana yksinkertaisesta ja suoraviivaisesta prosessista. Usein myönteisestä kehonkuvasta kuulee puhuttavan oikeastaan lähinnä ulkonäön näkökulmasta, oman ulkonäön hyväksymisen ajatuksen kautta. Teksti toi hienolla tavalla esiin kuitenkin myös kehollisuuden muut ulottuvuudet.

  Erityisen mielenkiintoinen huomio tekstissä oli, millaisia merkityksiä ja seurauksia kehon ja ulkonäön kommentoinnilla voi olla. Hyväksynnän osoittamisen ja hyväksi tarkoitetun, mutta ehkä haitallisen kommentoinnin välillä voi olla häilyvä raja. Samoilla sanoilla voi myös olla erilainen merkitys ja vaikutus eri ihmisille. Teksi muistuttaakin, miten tärkeää jokaisen on miettiä, mitä aiheeseen liittyen toisille sanoo.

  Tärkeä toteamus tekstissä myös oli, ettei myönteinen kehonkuva tarkoita sitä, että välttämättä tarvitsisi olla tyytyväinen kaikkeen omassa kehossa. Kyse on jälleen kokonaisuudesta yksityiskohtien sijaan.

 6. Nimetön sanoo:

  Minut teksti herätti ajattelemaan miten moniulotteinen asia myönteinen kehonkuva onkaan, ja miten suurelta osin media ruokkii pääosin ulkonäköön liittyvää tyytymättömyyttä ja kasaa yhä nuoremmille paineita mahtua tietynlaiseen muottiin ja näyttää ”yleisten” kauneusihanteiden mukaiselta. Ajatuksia herättävä oli myös esimerkki länsimaiseen kulttuuriin muuttaneista zimbabwelaisista naisista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s